2 september 2017 liepen negen medewerkers van Reginox de Airborne Wandeltocht. De Airborne Wandeltocht is een eerbetoon aan de ruim 1700 Britse en Poolse militairen die in de Slag om Arnhem het leven lieten en begraven liggen op de Airborne Begraafplaats te Oosterbeek. In 1947 werd de wandeltocht voor het eerst georganiseerd. Vanaf het begin gaat de netto-opbrengst naar soldaten die invalide zijn geworden tijdens de Slag om Arnhem. De Airborne Wandeltocht kent verschillende routes: 10, 15, 25 en 40 kilometer en komt langs verschillende bekende plekken, zoals voormalig hoofdkwartier Hotel Hartenstein, de Airborne begraafplaats, de bossen bij Bilderberg, verschillende landingsterrein en de verzamelplaats bij de Oude Kerk. Onze medewerkers liepen 25 kilometer. In deze blog vertellen zij over hun ervaringen tijdens de wandeltocht.

“Het is half 8 als we met twee Ter Steege busjes richting Oosterbeek rijden om ons aan te sluiten bij nog 40.000 medewandelaars voor het lopen van de Airborne Wandeltocht. De zon schijnt, en hoewel er wel wat buien zijn voorspeld, lijkt het een mooie dag te worden.

Om iets voor half negen staan we geparkeerd op een groot weiland net iets buiten Oosterbeek en worden we met pendelbussen vervoerd naar de start, op het sportpark in het centrum. De bussen rijden af en aan, ja het is prima geregeld!

Als om half tien het startsein is gegeven gaan we op pad om een route van 25 kilometer af te leggen door een schitterend, af en toe glooiend landschap. We houden de pas er goed in, en worden hier en daar door toeschouwers getrakteerd op wat versnaperingen, waar sommigen van ons dankbaar gebruik van maken. De militairen blijken pas om 11 uur te starten, dus we zullen de tocht grotendeels zonder de pelotons af moeten leggen. Gezien de nu al volle straten met wandelaars, lijkt dat in het geheel geen probleem te zijn.

Ergens na een kilometer of 12 pauzeren we even op een boerenerf, lekker op een stoeltje in de zon, met een consumptie die ons is aangeboden door Reginox, waarvoor hartelijk dank. Na een klein halfuurtje stappen we weer op en voegen ons weer in het feestgedruis.

De kilometers verstrijken ongemerkt, en op een gegeven moment komen we op de Dunohoogte. Vandaaruit heb je een prachtig uitzicht over de Neder-Rijn en aan de horizon zie je de skyline van Arnhem. Net als vele anderen rusten we even uit op de schuine helling van een grasvlakte totdat donkere wolken boven ons samenpakken.

We trekken verder terwijl af en toe een regensputter valt, maar het stelt niet veel voor zodat de paraplu’s al snel weer kunnen worden ingeklapt. Sommigen van ons worden wat stram, en een enkeling vertoont wat blaarvorming maar dat mag hem de pret beslist niet drukken.

Nu komen ook de kortere afstanden op de route en het wordt steeds voller op de weg met mensen met kinderwagens en honden. Ook wat soldaten passeren nu de revue, nog monter en fris. Het is goed half drie als we Oosterbeek binnenvallen. We worden begroet door enkele veteranen, die volgens onze berekening minstens negentig jaar moeten zijn, maar er nog behoorlijk kras uitzien.

Dinant wordt verrast door vrouw en kinderen die langs de route blijken te staan met een bosje bloemen. Onderscheid moet er zijn, toch? We passeren nog een peloton in het gelid lopende soldaten en een muziekkorps en lopen dan het sportterrein weer op waar we onze medaille in ontvangst nemen. We zijn trots.

De pendelbus, die al op ons staat te wachten, brengt ons weer naar het parkeerterrein en zo rijden we gezamenlijk weer naar huis, enkele blaren en wat stramme spieren rijker maar met een voldaan gevoel. Unaniem wordt besloten volgend jaar weer van de partij te zijn, en dan voor de 40 kilometer te gaan!”

Meer informatie over de Airborne Wandeltocht? Bekijk hier hun website.