Richard Baan is uitvoerder bij Wildvank Gevelspecialisten. Hij werkt deels buiten op de bouwplaats en deels binnen, waar hij zijn eigen projecten voorbereidt, inplant en de administratie bij houdt. Vorig jaar september begon Richard met mountainbiken. Nu fietst hij minimaal drie keer per week.

Voordat hij vorig jaar op de fiets stapte, sportte hij eigenlijk bijna niet. “Ik had altijd wel wat anders te doen. Ik was aan het klussen, bracht tijd door met m’n gezin of ging vissen. Het werd wel weer tijd om te gaan sporten. Dankzij Otto (directeur bij Wildvank) ben ik op de fiets gestapt. De eerste keer was een mountainbiketocht met Wildvank. Ik kocht een fiets en ging mee. Het viel een beetje tegen qua conditie, maar verder beviel het me goed.”

Na die eerste clinic heeft Richard het mountainbiken opgepakt. Minimaal drie keer per week maakt hij een rondje over de mountainbikeroutes van Rijssen, Markelo, Wierden of Holten. Het verschil kon hij snel merken. “De eerste paar keer dat ik de route bij Rijssen fietste, was een rondje meer dan genoeg. Nu rij ik ‘m twee keer en zou ik eventueel nog wel een derde erachter aan kunnen doen. Ik fiets nu ook sneller. Elke keer dat ik dezelfde route rij, probeer ik er toch wat secondes eraf te fietsen. Ik doe het in ieder geval niet op m’n gemakje. En naast mijn conditie en snelheid, ben ik ook wat afgevallen.”

Richard is in vergelijking met vorig jaar een stuk fitter. Wat heeft het hem nog meer gebracht? “Ik heb een hobby erbij. Ik kan er echt naar uitkijken om na het werk op de fiets te stappen en een rondje te maken. Op de fiets kan ik mijn hoofd even leeg maken, dan hoef ik nergens meer aan te denken. Soms fiets ik samen met mijn dochter, dat is extra leuk. En de volgende mountainbikeclinic met Wildvank doe ik zeker mee!”