We begonnen de avond om 19.30u in de kantine van AV Rijssen. Totaal waren er ongeveer 25 hardlopers aanwezig.

Als eerste kregen we een presentatie van AV Rijssen die ons informeerde over o.a. beginnen met hardlopen (Start to Run), loopgroepen AV Rijssen, voeding, kleding, warming-up en cooling down e.d.

Vervolgens kwam onze vaste fysiotherapeut aan het woord over het ontstaan van hardloopblessures, hoe je die kunt voorkomen en als er toch een blessure ontstaat, wat je er zelf aan kunt doen en wanneer je professionele hulp in moet schakelen… enz.

Als laatste een presentatie van StepOne Borne over de aanschaf van de juiste schoenen (passend bij je benen, voeten en manier van lopen), info over de manier waarop dit bepaald wordt (scans en video-analyse), levensduur van je schoenen, juiste kleding enz.

Nadat ik alle bovenstaande informatie en adviezen op me heb laten inwerken ben ik inmiddels erg onzeker geworden omdat ik zo’n beetje alles wat ik doe, blijkbaar niet goed doe (te kort na het eten hardlopen, in het donker, buiten de bebouwde kom, te oude schoenen, aan de verkeerde kant van het fietspad, soms oneffen ondergrond, een warming-up die bestaat uit 150 m wandelen, geen echte cooling down, enz.). Ondanks dit alles gelukkig toch blessure vrij (hoe kan het…..) en heeft het lopen in het donker en buiten de bebouwde kom me maar 1 x een nat pak opgeleverd.

Ik ben gelukkig niet de enige die zich tijdens en na de presentaties afvraagt of het nog mogelijk is om van onderdeel te wisselen.

Om 20.30 uur gaan we eindelijk naar buiten om onder begeleiding van de AV op de baan te gaan hardlopen. Tenminste dat dachten we. We beginnen met een warming up met oefeningen waarvan we het bestaan niet wisten. De oefeningen vergden toch meer coördinatie van armen en benen dan je denkt, het ziet er zo makkelijk uit als het voor wordt gedaan. Ook qua tijd duurde de warming-up langer dan dat de meeste doen over een 5 km loop.

Ik vermoed dat wanneer ik (en de andere hardlopers) morgen of overmorgen spierpijn heb, dit de oorzaak van de warming-up is en niet van het hardlopen.

Uiteindelijk blijven er nog maar 5 minuten over waarbij we in eigen hardlooptempo, op de inmiddels door vorst glad geworden baan, 3 x rond gaan (interval van 300 meter hardlopen, 100 meter wandelen).

Uiteindelijk een leuke en niet heel vermoeiende avond. Wel veel zaken te horen gekregen waarmee je iets zou kunnen doen (de onderdelen er uitpikken wat voor jezelf van belang zou kunnen zijn). Gelukkig heb we allemaal nog even tijd om te trainen.

Het was een interessante avond in aanloop naar Ter Steege in Beweging 2016 op 18 juni.

Rutger Visser.