Ik ben Henny Brinkman en werkzaam bij Wildvank Gevelspecialisten. Ik ben erg blij dat Ter Steege in Beweging het goede doel wil ondersteunen, waarvoor ik mij met hart en ziel inzet: de stichting Hart voor Nicaragua. Ik kom uiteraard op 18 juni ook in beweging ga de uitdaging aan voor 25 km mountainbiken!

Waarom is dit doel zo belangrijk voor mij?

In 2010 ben ik met een bouwgroep in de zomervakantie afgereisd naar het dorp Tipitapa in Nicaragua om daar huisjes te bouwen voor de allerarmsten. We hebben daar toen in drie weken tijd 12 huisjes gebouwd en de vrouwen deden kinderwerk. Het is onbeschrijfelijk om mee te maken wat dit voor die mensen heeft betekend. Ze leefden op zwart zand en vaak met 6 tot 10 mensen op een vierkante meter, waar ze zowel moesten slapen, koken en eten. Soms wonen ze met meerdere families bij elkaar en sexueel misbruik kwam veel voor. Wij hebben daar huisjes met een fundering en aparte slaapkamers voor de tienermeisjes gebouwd, zodat het leven voor hen enigszins dragelijker werd.

In die tijd van bouwen bouw je gelijk een band met de bevolking op, omdat ze ook mee moeten helpen en hiervan leren. Dit ging erg gemoedelijk en gelukkig was iedereen leergierig. Terug in Nederland waren mijn gedachten erg vaak in Nicaragua. Ik vond samen met nog vier anderen dat we nog lang niet klaar waren en er nog veel meer moest gebeuren. We besloten zelf een reis te gaan organiseren met een bouwgroep. In 2011 zijn we hier mee gestart. Een vol jaar van voorbereidingen, acties, brainstormen en vergaderingen volgde. In 2012 zijn we met een groep van 17 personen (waaronder ook mijn gezin!) wederom voor 3 weken afgereisd naar Nicaragua.

Samen met mijn gezin

Ik wilde mijn gezin graag kennis laten maken met de bevolking en laten zien wat er nu steeds door mijn hoofd speelt. Te laten zien hoe rijk wij hier in Nederland zijn en hoe het ook anders kan. Opnieuw hebben we veel huisjes kunnen bouwen en ondertussen hielpen mijn kinderen mee met het kinderwerk. Elke dag kwamen er zo’n 100 kinderen die dol en dolblij waren met gezellig kleuren, zingen, Bijbellezen, drinken en een koekje. Die smekende gezichtjes en handjes en nadien de glimlach en de kusjes van de kinderen vergeet je nooit weer. Ook mijn kinderen vonden dit geweldig om te doen en beseften eindelijk hoe rijk wij hier zijn.

Eén ding was duidelijk bij thuiskomst: ‘Pap, volgend jaar willen we weer terug!’ Helaas lukte het niet om in 2015 opnieuw te gaan, mede door de recessie. We hadden gewoonweg niet voldoende geld om daar huisjes te bouwen.

Bouwen in 2016

De bouwgroep liet de moed niet zakken en besloot nog een jaar vol met acties en sponsoringen te plannen, zodat de reis in 2016 wel door kan gaan. Alle deelnemers betalen zelf de reis. Het geld dat binnen wordt gehaald door sponsoring en acties komt ten goede aan huisjes en het kinderwerk. Een huisje kost 2.000 euro. Hiervoor moet elke deelnemer zelf 1.000 euro binnenhalen, zodat we ook daadwerkelijk wat kunnen doen. We bouwen ook deze keer weer in Tipitapa. De stichting heeft als het ware dit dorp geadopteerd met als doel om hier elk jaar te kunnen bouwen of financiële ondersteuning te bieden. Zo blijven we altijd verbonden met de bevolking!

Voor meer informatie kunnen jullie kijken op: www.hartvoornica.nl

Wij en de bevolking van Tipitapa zijn alvast heel dankbaar voor jullie bijdrage!