Ik ben Jan Pas en werk bij Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn. In mijn vrije tijd zet ik mij in voor de Stichting Ontmoeting, een stichting die hulp en perspectief wil bieden aan mensen zonder een thuis. Mensen die zijn afgeschreven. Ik vind het fantastisch dat Ter Steege in actie wil komen om geld in te zamelen voor deze mensen zonder hoop. Ik ga zelf de uitdaging aan om 50 km te mountainbiken op 18 juni!

Hoe het begon

Tijdens de bouwvak van juli 1995 had ik nog wat vakantietijd over. Uiteraard, want in de bouwvak kun je geen vakantiewerk doen. Tenminste, niet wanneer je je eigen vakantie een beetje serieus neemt.

Stichting Ontmoeting zocht toen vrijwilligers voor de verbouwing van hun pand in Epe. In dat pand worden ex-gedetineerden begeleid naar een normaal bestaan en een baan in de samenleving. Daar heb ik een week getimmerd. Dat gaf natuurlijk een band met Stichting Ontmoeting en de cliënten daar. Overigens heb ik daar ook mijn vrouw Aline leren kennen!

Jaren later zochten ze bij het plaatselijke comité van Ontmoeting in Veenendaal uitbreiding. Daar heb ik me direct voor opgegeven. Ik vind het namelijk goed om mijzelf, naast werk en gezin, ook maatschappelijk in te zetten. Er is veel meer dan alleen geld en goed. Door mij actief in te zetten voor Ontmoeting draag ik bij aan het welzijn van de cliënten. Dat geeft mij veel voldoening.

Wat doen we?

Vanuit ons plaatselijke comité organiseren wij diverse activiteiten die geld en naamsbekendheid opleveren. Denk hierbij aan: een huis-aan-huis collecte, speculaasverkoop (collega’s kennen dat wel), acties op scholen, maar ook diverse concerten. De muzikale hoogtepunten zijn concerten in het Concertgebouw in Amsterdam en de Grote kerk aan de Loolaan in Apeldoorn. Gemiddeld halen we zo’n 10.000 euro voor Ontmoeting op.

Voor de binding met de dak- en thuislozen gaan we regelmatig bij ze op bezoek. De foto hieronder is gemaakt tijdens een bezoek aan een sociaal pension in Hoek van Holland. Het doel van het sociaal pension is het creëren van een stabiele leefomgeving voor mannen die moeite hebben met zelfstandig wonen. Dit wordt onder andere gedaan door het bieden van een zinvolle dagbesteding. De cliënten daar hadden lekker voor ons gekookt. Later op de avond hoor je de indringende verhalen hoe ze in deze situatie zijn geraakt, waardoor ze niet voor zichzelf kunnen zorgen. Vaak is hun jeugd al bepalend geweest voor de verdere “loopbaan”. Stichting Ontmoeting begeleidt ze dan door ze te helpen om hun leven weer op orde te brengen.

De bijgevoegde foto is een voorbeeld van de activiteit tussen mij en een bewoner. Gelukkig hebben we beide een potje gewonnen.

Voor meer informatie, ga naar: www.ontmoeting.org