Afgelopen zaterdag 19 maart verzamelden om 9 uur circa 20 mannen en 2 vrouwen bij het hoofdkantoor van Ter Steege aan de Reggesingel voor de mountainbike clinic. Vier enthousiaste mannen van de Tourclub Rijssen stonden startklaar om ons meer te leren over deze mooie sport.

Na een hartelijk welkom werd de groep in tweeën gesplitst, gevorderden en beginners. Na het eerste stuk fietsen werd de eerste uitleg gegeven over de maatvoering van de fiets: 26, 27.5 en 29 inchmaat banden. Daarnaast bleek ook de spanning van de banden erg belangrijk te zijn. Vaak worden ze te hard opgepompt. De ideale bandenspanning voor een mountainbike is rond de 2.5 bar. Dat was de eerste nuttige informatie.

Langzamerhand kwamen de klimmetjes in het parcours. Hier kregen we de tips: blijf soepel zitten of staan, beweeg je naar voren als je gaat klimmen en beweeg naar achteren als je afdaalt. Zorg dat je verder kijkt dan het wiel van de fiets, zodat je ziet wat er na de bocht gebeurt. Zie je een klim, schakel dan op tijd terug. Anders is de kans groot dat je moet afstappen, omdat je de klim niet haalt. Zorg ook voor onderlinge afstand.

Op de trimbaan in Rijssen hebben we een oefening gedaan door met de fiets te laveren tussen de “bokkesprongpalen”. Hier moest je dus opletten met het sturen. Ook hebben we geoefend met het nemen van een hindernis. Hiervoor werd er een boomstam over het pad gelegd waar we recht overheen moesten fietsen. Het lukte gelukkig iedereen.

Tijdens een kop koffie kregen we het advies om je fiets goed af te stellen. Een fietsenmaker kan je hierbij goed helpen. Zij meten je op en aan de hand van de uitkomsten kun je de juiste framemaat kiezen. Je fiets is dan goed afgesteld. De kans op blessures is namelijk groter als je fiets te groot of te klein is of niet goed is afgesteld.

We vervolgden onze tocht richting de Friezerberg. Daar deden we een leuke oefening in mul zand. Afdalen ging goed en dat lukte iedereen, maar er tegenop was een ander verhaal! Een aantal heeft deze poging dan ook halverwege gestaakt.

Daarna fietsten we terug richting Rijssen waar we de prachtige MTB route weer gedeeltelijk oppakten. Via leuke klimmetjes bij de 1e en 2e heide reden we met een omweg richting ons startpunt.

Samenvattend was het een fantastische tocht die voor de beginners 35 km was. Er werden ook al wat afspraken gemaakt voor een vervolg, namelijk 2 april 2016 te beginnen bij Woody’s in Holten. Een goede manier om ons voor te bereiden op Ter Steege in Beweging van 18 juni 2016. En ook leuk om zo eens andere collega’s te leren kennen!

Het zou mooi zijn als er dan nog meer collega’s van de partij zijn!

Collega’s die niet in actie komen op 18 juni, kunnen zich natuurlijk altijd nog opgeven als vrijwilliger of een collega sponsoren voor het goede doel. Het mag een rinkelende bijdrage zijn maar een ritselende is nog mooier….

Willem van den Belt

Magazijnmedewerker bij Reginox