‘Als je minder mag eten, wil je wel echt goed eten!’

Niek Bouwmeester en Ronald Rooseboom hebben een bijzondere overeenkomst. Ze zijn niet alleen collega’s, maar ondergingen vorig jaar allebei een maagverkleining, Ronald in mei en Niek in oktober. “We hebben er geen seconde spijt van gehad!”

Ronald is hoofd Materieel bij Ter Steege Materieel in Rijssen, meewerkend en aansturend. “We zijn verantwoordelijk voor al het benodigde materieel binnen de Ter Steege Groep.” Niek is Materieelbeheerder. “Samen met mijn collega’s zorg ik voor de bestellingen, het onderhoud van de machines, maar bijvoorbeeld ook voor het plaatsen van de bouwketen.” Ze zitten in hetzelfde kantoor en konden elkaar het afgelopen jaar dus ook goed steunen in deze bijzondere weg.

Geen klachten meer

Ronald vertelt dat hij voor een maagverkleining koos vanwege zijn gezondheid. “Ik ben al 29 jaar diabeet. Hoewel ik me nooit geschaamd heb voor mijn lijf of gewicht, had ik er wel last van. Ik probeerde via allerlei wegen af te vallen, maar uiteindelijk werd ik door het jojo-effect alleen maar zwaarder. In overleg met mijn internist ben ik het traject gestart en daar ben ik heel blij mee. Ik voel me zoveel beter! Zo heb ik sindsdien geen last meer van mijn knieën en enkels en hou ik geen vocht meer vast.”

Niek vertelt een soortgelijk verhaal. “Ik heb eigenlijk altijd wel overgewicht gehad, was altijd aan het jojoën. Dat werd ook veroorzaakt door een ongezond eetpatroon. En ik zat gewoon nooit vol. Ik had altijd honger. Ik herken de lichamelijke klachten van Ronald wel. Altijd zere knieën, last van hielspoor en ik zweette enorm. Dat was na de operatie allemaal over! Ik beweeg veel makkelijker en slaap ook stukken beter.”

Genieten van je eten

Ronald: “Nu we gedwongen zijn om kleinere porties te eten, eten we ook veel gezonder. Deels omdat dat nodig is om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen, maar ook omdat je veel bewuster gaat eten. Als je veel minder kan eten, moet het wel lekker en goed zijn!”

Niek en Ronald maken allebei gebruik van het programma Ter Steege in Beweging. Niek doet niet mee aan de groepsactiviteiten, maar wandelt wel veel. “Ik heb een hond en ga er graag op uit. Van de jaarlijkse bijdrage haal ik bijvoorbeeld goede wandelschoenen.”

Ter Steege in Beweging

Ronald is wel fanatiek deelnemer. “Ik deed en doe samen met collega’s mee aan de Triathlon in Holten op het onderdeel fietsen, maar geniet ook van de tennis en mountainbike clinics die Ter Steege organiseert. Toevallig was het afgelopen maand weer tijd voor het vijfjaarlijkse Ter Steege in Beweging Festival. Dat zijn leuke dagen! De hele dag samen sporten; wielrennen, mountainbiken, beach volleybal. En dan ’s middags gezellig met z’n allen afsluiten met een bbq.”