Ter Steege in beweging. Met die woorden in mijn hoofd ben ik aan mijn hardloop avontuur begonnen.

De eerste stap was mijn totaal onvoorbereide deelname aan de Midwinter Marathon in Apeldoorn. Iets te optimistisch heb ik mij opgegeven om samen met mijn collega’s mee te doen. Dat heeft mij, naast een mooie medaille, een week spierpijn opgeleverd. Echt gemotiveerd om door te gaan met hardlopen was ik nog niet…

Een week later kon ik mijn benen weer gebruiken zonder hulp van een rollator. Maar mijn collega’s Marion Keizer en Rita Vorkink lieten mij niet met rust. Ze stelden de vraag of het een idee was om mee te doen met de harloopclinics en de Quickscan ter voorbereiding op de Rijsserbergloop op 8 juni. Daar moest ik even over nadenken… Ik kon net weer lopen, zonder ingehaald te worden door een schildpad! Toch besloot ik om mee te doen.

Ik sloot de 2e clinic aan. De clinics worden gegeven bij Atletiek Vereniging Rijssen. Er zijn drie groepen: een groep die traint voor de 10 kilometer en twee groepen die trainen voor de 5 kilometer. Van de twee groepen voor de 5 kilometer traint één groep voor snelheid en de andere groep bouwt op naar het lopen van 5 kilometer.

De eerste training viel zwaar. Mijn conclusie: geen enkele conditie hebben en dan gaan hardlopen is geen goede combinatie. Het hielp ook niet dat ik geen goede schoenen en trainingspak had. De aanmoedigingen van de man van Rita hielpen wel!

Een keer in de week hardlopen is niet genoeg. Thuis moest ik ook aan de slag: drie keer drie minuten hardlopen en twee minuten stevig wandelen tussendoor. Je zou het niet verwachten, maar het ging niet van harte. Ik trok toch maar m’n hardloopschoenen aan, in plaats van mijn stoute schoenen, en ging er tegenaan! Het viel niet mee, maar de eerste poging was geslaagd. Op naar de volgende clinic!

Bij de volgende clinic merkt ik al vooruitgang. Ik had het nog steeds zwaar, maar ik merkte ook dat ik al meer kon dan de week daarvoor. Ook dankzij de begeleiding van de trainers van AV Rijssen. Zij motiveren je om je eigen grenzen op te zoeken. Het huiswerk ging ook steeds beter! Drie keer vier minuten hardlopen leek tegen te vallen, maar ging best goed. Conditie komt toch sneller dan ik dacht!

Met eigen inzet, heel veel motivatie en training ben ik momenteel stukken vooruitgegaan met hardlopen. Ik win nog niet van het jachtluipaard, maar ik kan hem nu wel iets langer laten rennen. Dat is toch een beetje winst?!

Dus, ben je op zoek naar een sportieve activiteit, waar je relatief weinig tijd aan kwijt bent, maar die toch veel oplevert, raad ik je aan om te starten met hardlopen.

Goede tip: bouw het rustig op en loop met een groep. Dat is gezelliger en geeft toch meer energie. Clinics zijn een goede start om het hardlopen op te bouwen. Helemaal als je eigen collega’s, vrienden en buren liever naar de koelkast lopen, dan buiten in tempo hardlopen.

Besluit je om hard te gaan lopen? Dan wens ik je heel veel succes toe! Top dat je start en hou vol! De conditie komt echt sneller dan je denkt!

Deze blog is geschreven door Ronald Puts. Ronald is assistent systeembeheerder bij Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn en bij Ter Steege Holding.