“Je gezondheid is niet vanzelfsprekend”

Sjoerd van de Weerd is technisch tekenaar en medewerker R&D bij Reginox. Daarbij werkt hij samen met zijn collega’s aan het ontwikkelen en ontwerpen voor de Gereedschapmakerij. Dat betekent een afwisselende en diverse functie, met veel vrijheid.

“Deze baan past perfect bij me. Ik kan zelf mijn werk indelen en geen dag is hetzelfde. Dat heb ik nodig en zorgt ervoor dat ik met plezier naar mijn werk ga!” Sjoerd werkt inmiddels drie jaar bij Reginox en heeft veel gehad aan het interne ontwikkelprogramma. “Daarbij wordt echt gekeken wat bij je past en hoe je het beste uit je vak en uit jezelf haalt.”

Ter Steege in Beweging

Sjoerd doet mee aan Ter Steege in Beweging. “Dat is leuk! Twee avonden in de week gaan we direct uit het werk met collega’s aan de bak. Een uurtje intensief sporten, niet alleen gezond, maar ook heel gezellig.” Hij begint te lachen. “Ik was eerst wel een beetje sceptisch. Ik vond bootcamp er altijd wat suf uitzien. Maar je kan het zo zwaar maken als je wilt! Dat is ook het mooie ervan, iedereen kan meedoen. Ik heb nog steeds elke week spierpijn, dus dat zit wel goed.”

We vragen Sjoerd naar zijn levensstijl. “Toen ik nog naar school ging, fietste ik automatisch veel. Verder was ik niet echt sportief bezig. Omdat ik voor mijn baan naar Rijssen ben verhuisd, zocht ik naar een nieuwe manier om toch in beweging te blijven. Door mee te doen aan Ter Steege in Beweging ben ik van één naar twee avonden sporten gegaan. Zo uit het werk is lekker makkelijk, en de bootcamp wordt gesponsord vanuit de pot van de 100+ fit-actie. Dat hebben ze echt heel goed geregeld.”

Let op je lijf

Hoewel Sjoerd zich prima voelde, ging hij ineens anders naar zijn gezondheid kijken. Een paar jaar geleden werd er namelijk Familiaire Hypercholesterolemie geconstateerd. Een erfelijke aanleg voor een te hoog cholesterolgehalte. “Dat was wel even schrikken! Maar tegelijk is het een goede stok achter de deur om gezond te leven. Ik besloot om mijn leefstijl aan te passen, om te voorkomen dat ik aan de medicatie zou moeten. Dat betekende dat veel zoetigheid de deur uit moest en dat ik meer ging sporten. Maar het moet wel leuk blijven. Dat is mijn doel: gezond leven en sportief blijven, zonder dat het saai wordt. Het liefst zonder medicatie. ”

Sjoerd wil dit zijn collega’s en andere jonge mensen ook meegeven: “Hou je gezondheid in de gaten, het is niet altijd vanzelfsprekend. En het is sowieso goed voor je om aan je conditie te werken. En ik hoop dat er meer collega’s aanhaken bij de bootcamp! Ook de mensen vanuit de bouw en productie. Zij hebben natuurlijk al best een intensieve baan, maar juist dan is het lekker om even te sporten en op die manier goed voor je lijf te zorgen. Doe gewoon een keer mee en kijk of het bij je past.”